СТРУКТУРНО-СЕМАНТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВІЙСЬКОВОЇ ТЕРМІНОЛОГІЇ СУЧАСНОЇ ПЕРСЬКОЇ МОВИ (ВІСНИК КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА. СХІДНІ МОВИ ТА ЛІТЕРАТУРИ, 2025)
Вступ. Військова термінологія в сучасну епоху визначається постійними змінами й актуалізацією військових понять у контексті сучасних воєнних конфліктів, технологічного прогресу та вимог до точності і стандартизації використання термінології. В Ірані військова лексика проникає в ефіри радіо та телебачення, з'являється на сторінках друкованих ЗМІ, стає все більш звичним явищем на просторах інтернету. Обмежена кількість в Україні наукових праць, присвячених перській військовій термінології й особливостям її перекладу і функціонування, зумовлює новизну та актуальність цієї розвідки, метою якої є встановлення специфіки словотвірних процесів у галузі перської військової термінології через структурно-семантичний аналіз термінопозначень, зафіксованих у перськомовному медіа-дискурсі. Основне завдання статті – встановити найбільш поширені способи словотвору перських військових термінів, що функціонують у текстах електронних перськомовних ЗМІ, і визначити відсоток їхньої частотності.Методи. Використовувались такі методи дослідження: теоретичний аналіз (опрацювання наукової літератури за темою дослідження), компонентний аналіз, структурно-семантичний аналіз (добір ілюстративного матеріалу та його групування за структурою), елементи концептуального аналізу, описовий метод.Результати. Під час аналізу 250 військових термінів було виділено основні способи словотвору перської військової термінології, яка найчастіше зустрічалася в текстах електронних перськомовних ЗМІ. За підсумками здійсненого аналізу розроблена діаграма за частотністю функціонування способів словотвору.Висновки. Основні способи словотвору сучасної перської військової термінології: афіксація (префіксація і суфіксація), напівафіксація, словоскладання й комбінація способів. Вагому частку складають запозичення, зокрема арабізми та англіцизми. За результатами розробленої діаграми, найбільш частотними способами словотвору перської військової термінології в текстах перськомовних ЗМІ виявились словоскладання та афіксація.
Keywords: словотвір; термін; військова термінологія; запозичення; перська військова лексика