"Естетичне" і "змістове" сучасної турецької літератури: зорова поезія Ю. Бала: DOI: https://doi.org/10.17721/1728-242X.2021.27.45-49 (ВІСНИК КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА. СХІДНІ МОВИ ТА ЛІТЕРАТУРИ, 2023)
Літературно-критична розвідка присвячена творчості яскравого майстра турецької зорової поезії Юсуфа Бала, містить короткий екскурс в історію розвитку турецької літератури кінця ХХ – початку ХХІ ст. та дискусії навколо візуальних літературних творів цього періоду. Визначено основний напрям у турецькій літературі згаданого періоду – постмодернізм, представлений різними модифікаціями й притаманною йому специфікою. У цьому контексті розглянуто стан зорової поезії в сучасній турецькій літературі, окрему увагу приділено творчості Ю. Бала. Визначено основні риси поетичного доробку Ю. Бала, запропоновано класифікацію його візуальних віршів, проаналізовано внутрішнє наповнення і зовнішню оболонку його творів, зважено "естетичне" й "змістове" поезії турецького митця. Враховуючи, що в Туреччині сучасна зорова поезія представлена двома видами: 1) поезія, сповнена змісту й естетичного оформлення; 2) витвори, в яких переважає візуалізація, а текстове ядро або відсутнє, або наявне лише опосередковано, – творчість Ю. Бала віднесено до першого виду, адже і аналіз самих творів, і ознайомлення з інтерв'ю, які були дані автором, є доказовим матеріалом глибинності поетичного слова з не менш глибинним і талановитим його візуальним обрамленням. Тематика творів Ю. Бала є максимально соціальною й близькою, мова автора не вирізняється зайвою претензійністю, віршам притаманні ритм та часткова рима, що робить його стиль ще більш невимушеним і легким для сприйняття. Як висновок, творчість Ю. Бала є постмодерністським продовженням багатовікової традиції створення візуальної поезії, демонструє вміння автора поєднувати зміст з образом, подекуди створюючи інтригу, загадку, і може бути прикладом для наслідування.
Keywords: зорова поезія; література Туреччини; постмодернізм; Юсуф Бал; ХХІ ст.