Обітниця ("nazr") як складник стереотипної поведінки у перському мовно-культурному просторі: DOI: https://doi.org/10.17721/1728-242X.2021.27.22-26 (ВІСНИК КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА. СХІДНІ МОВИ ТА ЛІТЕРАТУРИ, 2023)
Розглянуто механізми формування стереотипної поведінки представників перського мовно-культурного простору на матеріалі перських народних прикмет і забобонів із компонентом "nazr" (букв. "обітниця"). Стисло подано історію вивчення поняття "стереотип" вітчизняними й зарубіжними науковцями, представлено основні позиції вчених щодо тлумачення цього терміна. З'ясовано, що стереотипи – це відкриті, загальні уявлення, ті знання про світ, які формують образ життя та об'єднують суспільство. Вони є ключовою ланкою лінгвокультурної компетенції носіїв певної мови. На основі стереотипів створюються символи культури, нації, часу. Охарактеризовано поняття "nazr" / "nazr kardan" (букв. "обітниця" / "давати обітницю"), що лежить в основі одного з релігійних та ритуальних звичаїв іранців, яким слідують за різноманітних обставин. Цей звичай побутував в іранському суспільстві з давніх-давен і має неабияке значення в сучасному Ірані також. Здійснений аналіз перських прикмет і забобонів із компонентом "nazr" засвідчив, що носії перської лінгвоментальності, стикаючись із проблемами у своєму повсякденному житті, часто звертаються до народних прикмет і забобонів та керуються певними настановами, закладеними в них. Яскравим прикладом того, як забобонні уявлення зумовлюють стереотипізацію поведінки, слугують забобони з компонентом "nazr", які спонукають до низки ритуальних дій, покликаних принести розв'язання проблеми тому, хто цього потребує. У структурі феномену обітниці в перській лінгвокультурі можна виділити три складові: обставину чи мотив (що спонукає до обітниці); добровільність (людина добровільно бере на себе певні зобов'язання перед Богом); обов'язковість виконання (оскільки недотримання своєї обітниці є гріхом). Найпоширенішими стереотипними мотивами обітниць у перських забобонах є вагітність і здоров'я. Саме ці мотиви найчастіше спонукають мовця до духовних чи матеріальних обітниць, які в результаті формують такі характерні для перської етноментальності стереотипи-образи, як: "жертвоприношення", "благодійність", "богослужіння", "богобоязливість".
Keywords: стереотип; стереотипна поведінка; обітниця; перські прикмети і забобони