(untitled) (ВІСНИК КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА. СХІДНІ МОВИ ТА ЛІТЕРАТУРИ, 2025)
В с т у п. Важливим аспектом вивчення міжкультурних феноменів є компаративні дослідження в галузі літературознавства. Особливої уваги варті періоди національних літератур, коли загострюються питання буття нації та особистості. Таким періодом слала «літературна відлига» в Україні у 1960-ті роки і в Китаї у 1980-ті рр. Ліна Костенко і Шу Тін − яскраві представниці поезії періоду «відлиги», творчість яких демонструє змістові домінанти та естетичні принципи модернізму. Важливим і показовим елементом творчості обох поеток є реінтерпретація міфологічних мотивів з метою надання архетипної й символічної глибини актуальним проблемам сучасності. Тож, порівняльне вивчення поезії Шу Тін і Ліни Костенко є актуальним, оскільки уможливить розуміння спільного й відмінного у трактуванні китайської й української мисткинь одвічних питань сутності буття людини, національної пам’яті та ідентичності. М е т о д и. У ході дослідження було залучено низку методів. Метод культурно-історичного та філологічного аналізу дозволиливизначити підґрунтя та особливості художнього феномену «літературної відлиги». Метод коментування забезпечив визначення первинних значень міфологічних образів та мотивів, а інтерпретаційний − їх новаторського осмислення в поезії Шу Тін та Ліни Костенко. Порівняльний метод був застосований для виявлення спільного й відмінного у сучасній реінтерпретації міфологічних мотивів у творчості поеток. Р е з у л ь т а т и. Аналіз поезії Ліни Костенко та Шу Тін показав, що обидві поетеси активно переосмислюють міфологічні мотиви та образи для вираження індивідуального світобачення. Шу Тін здебільшого звертається до феміноцентричної міфології, де діють сильні, мудрі й талановиті богині. Створюючи образ сучасної жінки Шу Тін залучає мотиви «чистої краси», «досконалої жіночності», «сакральної природності» в поєднанні з мотивами «особистої свободи», «боротьби» тощо. Ліна Костенко також інтерпретує образ сучасної жінки, але акцентуючи на міфологічних мотивах «зовнішньої і внутрішньої краси», «боротьби добра і зла у природі жінки» в контексті сучасних викликів. Унікальність поезії Ліни Костенко − в переосмисленні міфологічних мотивів, пов’язаних із історично-політичною проблематикою, а саме: «боротьби/ величі», «забуття/втрат», «любові до Батьківщини» тощо. В и с н о в к и. Маємо підсумувати, що реінтерпретації міфологічних мотивів є інтернаціональним інструментом модерністичного осмислення реальності. Однак фокус залучення цього інструменту в межах «літературної відлиги» залежить від загальної проблематики творчості митців, зокрема співвідношення у ній індивідуального та національного первнів.