(untitled) (ВІСНИК КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА. СХІДНІ МОВИ ТА ЛІТЕРАТУРИ, 2023)
Стаття присвячена одному з найвизначніших національних свят в культурі Ірану – "Ялда". Спочатку розглядається походження цього свята відповідно до історичних джерел та міфології, потім – специфіка його висвітлення у творчості різних перськомовних поетів та у фольклорній традиції різних регіонів Ірану. Основні питання, що поставлені у статті: Чи можна визначити точно час походження свята Ялда? Що в перській літературі казали про Ялда різні поети і чи згадували вони його коріння? Чи визначається важливість цього свята його походженням з древніх ритуалів? Ялда святкується в ту пору року, коли в доісламські часи відзначалися такі релігійні свята, як Хоррамруз та Азарджашн. Різні джерела, що містять відомості про мітраїзм, згадують і про святкування на початку зими у стародавньому Ірані народження божества на ім’я Мегр. Однак не можна напевно стверджувати, від якого саме з цих свят походить Ялда – будь-яке з них могло вплинути на нього. Видається, що святкування першої ночі зими в давнину мало більше релігійних аспектів, але через їхню належність до попередніх вірувань, в ісламський період такі елементи, як вогонь, зникли, і тепер Ялда сприймається як сімейний ритуал зібрання родини. Без офіційної підтримки держави ця традиція збереглася серед широкого загалу і передусім у середовищі селян. Нині під час відзначання Ялда пересічні іранці вже не згадують церемонії, пов’язані із стародавнім Іраном чи мітраїзмом, про це можна прочитати лише в літературі. Сьогодні поняття, асоційовані з Ялда, – це важливість сімейних і теплих стосунків, дружби, примирення та увага до природних явищ.