ГАСТРОНОМІЧНИЙ ДИСКУРС КОРЕЙСЬКОЇ МАЛОЇ ПРОЗИ ХХI СТОЛІТТЯ
DOI:
https://doi.org/10.17721/1728-242X.2024.30.10Ключові слова:
корейська література, корейська мова, гастрономічний дискурс, мала проза, світоглядАнотація
Вступ. Присвячено дослідженню гастрономічного дискурсу сучасної корейської прози. Мета роботи – розкриття ролі та функцій використаних у текстах художньої літератури гастрономічних образів, їхнього семантичного навантаження, сюжетобудівного потенціалу й емоційного впливу на читача.
Методи. Використано семіотичний аналіз, адже певні продукти або страви є знаками або символами, що відображають різні соціально-культурні, емоційні або моральні аспекти у творі. Метод лінгвістичного аналізу дозволяє визначити лексичні та синтаксичні особливості текстів задля розуміння, як автори створюють образи їжі й асоціації із її споживанням.
Результати. Унаслідок дослідження розкрито естетичний потенціал гастрономічного дискурсу в сучасній корейській літературі; виявлено його спроможності в конструюванні тексту та втіленні ідейного задуму; проаналізовано гастрообрази з огляду на їхню роль у розкритті культурної ідентифікації героїв на матеріалі оповідань Кім Еран і Кім Йонха.
Висновки. Гастрономічні символи й образи в аналізованих творах ідентифікують характери та ментальність героїв через харчові уподобання, концепцію готування і споживання, передають їхні емоційні стани, сприяють реконструкції спогадів про минуле персонажів, виступають індикатором самоідентифікації. Крізь призму їжі виокремлюються стосунки головних персонажів у межах родини та соціуму. Письменники в оповіданнях фіксують зміни, що відбуваються у суспільстві. Виявлено, що в сучасних творах корейської малої прози гастрономічний дискурс – місток для соціальних взаємодій і зміцнення зв'язків між персонажами, підкреслюючи соціальні норми й цінності суспільства. Окрім цього, їжа в текстах художніх творів використовується як символ, що відображає культурну ідентичність персонажів і їхній зв'язок із традиціями, або підкреслює втрату цього звʼязку.
Посилання
Cherkashyna, T. Yu., Bieliavska, M. Yu., & Satanovska, H. S. (2023). Gastronomic discourse in contemporary francophone novel. Zakarpatski Filolohichni Studii, 28(1), 224–229 [in Ukrainian].
Dmytrenko, V. I. (2015). Gastronomic discourse of modern women's prose. Scientific Bulletin of V. O. Sukhomlinsky MNU, 77–80 [in Ukrainian].
Fitzpatrick, J. (2012). Food and literature. Routledge International Handbook of Food Studies (1th ed.). Routledge. 122–134.
Jo Yoon-jeong (2014). How to live in the abyss between contempt and hospitality: Kim Sum, ‘Noodles’ (Changbi, 2014). Consonants and Vowels, 24, 355–360 [in Korean].
Kim, Mi-young (2020). A literary representation of food in Park Wan-seo's feature novel. Hanguk munyebipyeong yeongu. Korean Literary Criticism Research, 68, 213–260 [in Korean].
Kovpik, S. I. (2018). Poetyka hustatyviv (na materiali suchasnoi ukrainskoi prozy). Poetics of gustatives (on the material of modern Ukrainian prose. "NVP Interservis" [in Ukrainian].
Le Blanc, Ronald, D. (2003). Literary Consumption. Gastronomica – The Journal of Food and Culture, 3.2.
Lee, Shin-Jo (2020). The Food Motifs and Semantic Patterns of Family Relationships in Korean Novels. Hanguk munyebipyeong yeongu. Korean Literary Criticism Research, 67, 109–138 [in Korean].
Mishukova, O. M. (2020). Doslidzhennya ponyattya «hastronomichnyy dyskurs»: istorychnyy ohlyad. [Research on the concept of “gastronomic discourse”: a historical overview] [in Ukrainian]. https://doi.org/10.26661/2414-1135/2020-79-13
Plyuta, O. P. (2019). Food and cuisine in the system of value-mental symbols of culture. Issues in Cultural Studies, 35, 214–225 [in Ukrainian]. https://doi.org/10.31866/2410-1311.35.2019.188812
Shin Saetbyul (2015). The meaning of ‘Man the Eater’ in Park Wan-seo’s novels. Focused on early novels [Master's Thesis, Dongkuk university] [in Korean].
Tompkins, K. (2005). Literary Approaches to Food Studies: Eating the Other. Food, Culture and Society: An International Journal of Multidisciplinary Research, 8, 243–258.
Yurchuk, O. O., Grymasevich, G. I., & Chaplinska, O. V. (Eds.). (2020). Food in cultural space: collection of materials. Publishing Center of Ivan Franko Zhytomyr State University [in Ukrainian].
Sources
Kim Sum (2013). Noodles. Chanbi publishing [in Korean].
Kim Yuong-ha. (2010). Nobody knows what happened. Munhakdongne Publishing [in Korean].

Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Anastasiia Nalimova

Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Ознайомтесь з політикою за посиланням https://oriental.bulletin.knu.ua/licensing-and-copyright